Toni Milun

 • Gradivo

 • Predmet

 • Pretraži

Obavijest 01.04.2020.

Dragi učenici, nastavnici, roditelji i ostali ljubitelji matematike i znanja,

2. sezona Toni Milun Lige privremeno je odgođena zbog rješavanja tehničkih poteškoća. Ubrzano radimo na njihovom otklanjanju. Više o tome pročitajte ovdje.

 

TONI MILUN LIGA

Osnovna svrha Toni Milun Portala je širenje znanja i poticanje mladih naraštaja u stjecanju novih znanja, brušenju različitih vještina kao što su: logičko razmišljanje i inovativnost, kreativno pristupanje izazovima i zadacima, poticanje komunikacije među mladima i timski rad.

Dok se Portal sa svojim sadržajem više oslanja na nastavno i propisano gradivo, Liga ide izvan tih granica u područja koja susrećemo u životu – možemo reći: bavi se životnim zadacima i pitanjima.

Igra je mladim naraštajima najprirodniji i najzanimljiviji način u stjecanju novih znanja pa smo igrajući se osmislili Toni Milun Ligu kako bismo motivirali mlade na dodatnu akciju i edukaciju kroz igru na Toni Milun Portalu.

Osnovni cilj Lige – edukativni gaming, edukativna igra i zabava koja rezultira nagrađivanjem sudionika Lige.

 

OSNOVNA PRAVILA Toni Milun Lige

 

PITANJA

Liga ima 6 pitanja iz 4 područja.
Broj pitanja po predmetu je ograničen i to na sljedeći način:

 • 2 pitanja iz MATEMATIKE
 • 2 pitanja iz POPULARNE ZNANOSTI
 • 1 pitanje iz DIGITALNOG DRUŠTVA
 • 1 pitanje iz ENGLESKOG JEZIKA

 

UREĐAJI

Ligu možete igrati na bilo kojem uređaju – mobitelu, tabletu, desktop ili laptop računalu.

 

BODOVANJE

Svaki predmet boduje se drugačije, a zbrajaju se bodovi samo za točne odgovore i to prema dva pravila.

 • Točan odgovor na pitanje – boduje se svaki točan odgovor prema tablici
 • Bodovi za vrijeme – vrijeme za odgovor na pitanje je ograničeno i traje od 20 do 180 sekundi. Bodovi za vrijeme dodaju se u iznosu sekunda koje su preostale do isteka vremena. Npr. ako je vrijeme za odgovor na pitanje trajalo 120 sekundi, a učenik je odgovorio u 95 sekundi, odnosno 25 sekundi prije isteka vremena, učenik će dobiti 25 bodova za vrijeme.

 

bodovi za točan odgovor na pitanje
matematika500
popularna znanost400
digitalno društvo300
engleski jezik200

Iz bodovanja je vidljivo da se najviše cijeni i potiče točnost odgovora.

 

JOKERI

Budući da se radi o kvizu znanja, na raspolaganju su i Jokeri koji donose bonus bodove, kako bismo one najuspješnije dodatno nagradili. Jokeri su limitirane “šanse” koje sam igrač koristi po vlastitoj želji.
U tijeku sezone moguće je iskoristiti tri Jokera. U jednom kolu može se koristiti samo jedan Joker. Jednom iskorišteni Joker „nestaje“ za tu sezonu. Igrač ga vidi, ali ga ne može koristiti.
Jokeri koji su igračima na raspolaganju su:

  • Wild card – Korisnik/Igrač odabire jedno pitanje za koje misli da je netočno odgovorio, a Toni će ga priznati kao točno
  • x3 – Korisnik/Igrač ima pravo odabrati jedno pitanje u testu i za njega zatražiti tri puta više bodova
  • +30 sekundi – Ovim Jokerom korisnik/igrač dobiva dodatnih 30 sekundi i dodatne bodove po svakom točnom odgovoru u tom kolu

 

TKO SVE MOŽE IGRATI LIGU

Toni Milun Ligu mogu igrati svi građani i državljani Republike Hrvatske (bez obzira na trenutno prebivalište). Bitno je voditi računa da nagrade koje se šalju poštom mogu biti poslane samo građanima i državljanima Republike Hrvatske na adrese koje su unutar granica Republike Hrvatske. Ostale detalje o uvjetima korištenja Toni Milun Portala pročitajte u Uvjetima korištenja.

 

LIGE

Postoji ukupno 9 kategorija Lige i to 8 osnovnih Liga i 1 dodatna Liga:

Osnovne Lige

 • Za osnovne škole
  Liga 5. razreda osnovne škole
  Liga 6. razreda osnovne škole
  Liga 7. razreda osnovne škole
  Liga 8. razreda osnovne škole
 • Za srednje škole
  Liga 1. razreda srednjih škola
  Liga 2. razreda srednjih škola
  Liga 3. razreda srednjih škola
  Liga 4. razreda srednjih škola

Dodatna Liga

 • Za odrasle
  Liga Odrasli Genijalci

Vlastite lige i način njihovog kreiranja

Svaki pojedinac ima pravo kreirati vlastitu Ligu i nazvati ju po svojoj želji te u njoj mogu sudjelovati samo oni igrači koje taj igrač pozove u Ligu.
Poziv u Ligu ostvaruje se slanjem kôda na nečiju mail adresu.
Igrač koji upiše kôd Lige automatski se pojavljuje na popisu igrača te privatno kreirane Lige.
Kvizovi unutar privatnih Liga su identični kvizovima u Osnovnim Ligama. Bodovanje unutar privatne Lige obračunava se na identičan način kao i u osnovnim Ligama.

KADA IGRAMO LIGU?

Online kviz od 6 pitanja pojavljuje se prema određenom rasporedu i njegovo rješavanje traje 5 – 15 min, ovisno o zadanim pitanjima. Raspored kola nalazi se u nastavku ovih pravila. Kviz svim sudionicima iste kategorije započinje u isto vrijeme. Nije moguće „ući“ u kviz niti jednu sekundu nakon početka, zato je potrebno da svi igrači budu spremni nekoliko minuta ranije i pri svojim uređajima.

Raspored kola 2. sezone Toni Milun Lige te pripadajuće nagrade, biti će objavljene na ovim stranicama i na Portalu. Pratite nas. 

*U slučaju nepredviđenih okolnosti Algebra zadržava pravo promjene u organizaciji i rasporedu održavanja lige i evenata, u krajnjem slučaju i odgode odnosno otkazivanja istih, kao i promjene i/ili zamjene nagrada u istom financijskom omjeru kao i postojeće nagrade.