Igor Grozdanić – Kako proces ZELENE tranzicije utječe na cijene energenata i štedi naš novac?

Zelena tranzicija nije samo energetski proces nego podrazumijeva i promjenu cjelokupnog društva na svim razinama, od ekonomskih i socijalnih preko klimatskih kriterija. Na predavanju doznajemo kako što bezbolnije proći kroz takav proces, ako znamo da su naftni derivati (goriva), električna energija, plin pa čak i drva drastično poskupjeli, a rast cijena očekuje se i u narednom vremenskom razdoblju od dvije godine. Dugogodišnji koroničar energetskih zbivanja i energetski analitičar Igor Grozdanić koji se školovao u Njemačkoj i Hrvatskoj pokazat će nam na konkretnim primjerima gdje možemo uštedjeti na energentima i što trebamo učiniti za optimalnu iskoristivost energije uz čim manja davanja. Izračunat će nam koliko možemo uštedjeti na računima za struju ugradimo li odmah solarne panele, a objasnit će nam i zašto smatra da grijanje na drva za nas nije dobro rješenje.

Ishodi:

  • Doznat ćete kako je počela energetska kriza i kako je možemo lakše prevladati
  • Naučit ćete zašto je Zelena tranzicija važan proces u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji 
  • Doznat ćete koje su to vladine mjere koje bi trebale ublažiti udar rasta cijena energenata ove jeseni i zime
  • Saznat ćete što je to energetski cloud za solarnu proizvodnju struje i kakvi su rezultati eksperimentalne primjene u europskim zemljama (ovo mi je super zanimljivo – ako se možete dotaknuti toga ili sličnih opcija da budemo drukčiji!!)
  • Također ćete naučit izračunati kada su najskuplji, a kada najjeftiniji energenti I kako koristiti optimalnu energiju uz racionalnu potrošnju 
  • Doznat ćete kako uz promjenu naših navika korištenja različitih energenata uštedjeti na troškovima režija
  • Naučit ćete zašto je naša budućnost u malim i srednjim energetskim projektima u RH